Voordelen

Hieronder een lijst van onderzoeken, gedaan naar baby massages en babyzwemmen.

Fysiologische metingen babymassage

Bron: Stichting Lichaamstaal

De gunstige effecten worden ondersteund door fysiologische metingen. Gemasseerde baby’s maken minder stresshormonen aan. Dat maakt ze niet alleen meer ontspannen, maar ook een bepaalde hersenstructuur kan zich hierdoor beter ontwikkelen. Deze hersenstructuur is onder andere verantwoordelijk voor het geheugen.

Verder blijkt het serotonine niveau (mede bepalend voor een prettige stemming) omhoog te gaan bij massage, evenals het niveau van het hormoon oxytocine, ook wel “liefdeshormoon” genoemd. Oxytocine stimuleert gevoelens van vriendschap, liefde en verbondenheid.


Babymassages doen het stressniveau van baby en ouders(vaders) dalen.

Bron:

Cheng CD, Volk AA, Marini ZA | Hospital for Sick Children, Toronto, Canada (2011)

Uit onderzoek is gebleken, dat een baby massage vooral stress verminderd, bij vaders. Het is gebleken, dat door de vader educatief te ondersteunen na de geboorte, dit het stress niveau en binding tussen beiden versterkt.


Masseer je baby in slaap en verhoog je eigenwaarde

Bron: psychologe Tiffany Field van de ‘Touch Research Institute’  in Miami

Baby’s die gemasseerd worden vallen vlugger in slaap, hebben een verhoogde aandacht en een verbeterd algeheel welbevinden, zo ontdekte een arts in de V.S. die zich specialiseert in “aanrakingsonderzoek”. “Babymassage heeft opmerkelijke voordelen voor zowel baby’s als ouders” , zegt dokter Tiffany Field. Kinderen die twee weken lang dagelijks gedurende vijftien minuten gemasseerd werden hadden slechts negen minuten nodig om in te slapen, terwijl dat voordien tweeëntwintig minuten was. Masserende vaders vonden dat de band met hun baby versterkt was en dat de massage de eigenwaarde van de ouder verhoogde.


Couveuse baby's in het ziekenhuis

Bron: psychologe Tiffany Field van de ‘Touch Research Institute’ in Miami

De onderzoekster Tiffany Field stelde opmerkelijke resultaten vast in een onderzoek naar de effecten van babymassage bij couveusebaby’s. In haar onderzoek werd een groep couveusebaby’s die 9 weken te vroeg geboren waren, met een geboortegewicht van 2 pond, tien dagen lang drie keer per dag een kwartiertje gemasseerd.

Het effect was spectaculair: de baby’s namen 47 % meer toe in gewicht en lengte dan de controlegroep van niet gemasseerde baby’s. Ze waren actiever, alerter en maakten meer contact met hun ouders. De gemasseerde baby’s konden gemiddeld 6 dagen eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden!

Follow-up onderzoek toonde aan, dat deze gemasseerde baby’s ook na een periode van enkele maanden en, zelfs na een jaar, nog steeds beter scoorden op ontwikkelingstests.


Babymassages leiden tot gewichtstoename bij prematuren.

Bron: Field, T, Diego M, Hernandez-Reif | M. University of Miami, Florida (2010)

Massage therapie heeft er tot geleid dat premature baby's sneller aankwamen in gewicht, door het huid op huid contact, vergeleken met prematuren die niet werden gemasseerd. Er werd vooral voordeel gevonden in de bewegelijkheid van de maag en het insulineregelingssysteem. 


Babyzwemmen stimuleert de motorische ontwikkeling, zo ook van het evenwicht en de coördinatie.

Bron: McManus BM, Kotelchuck M | Brigham & Women’s, Boston, Massachusetts (2011)

De mobiliteit van baby's die zwommen was beduidend beter dan van de groep die geen baby zwemtherapie kreeg.

Bron: Sigmundsson, H. & Hopkins, B. ‘Baby swimming: exploring the effects of early intervention on subsequent motor abilities’ in Child: Care, Health and Development Volume 36, Issue 3, pages 428–430, May 2010

In dit onderzoek kwam naar voren dat baby's die zwommen een betere balans en betere coördinatie  ontwikkelen.


Watertherapie voor baby’s heeft een positief effect op de slaapkwaliteit en pijnbeleving van prematuren.

Bron:Vignochi, CM, Teixeira PP, Nader SS | Brazil (2010)

Onderzoek heeft uitgewezen dat watertherapie pijn kan verlichten en zo ook  de slaapkwaliteit van de baby die deel neemt,